У лісах Вінниччини побільшало диких котів

Останнім часом у лісах Вінниччини зросла кількість диких котів. Про це повідомляє Depo.Вінниця з посиланням на пресслужбу Вінницького обласного управління лісового і мисливського господарства.

Кіт лісовий занесений у Червону книгу України. Цьогорічний облік диких тварин зафіксував на Вінниччині кота лісового у лісах Чечельницького лісгоспу, другий рік поспіль - у Хмельницькому лісгоспі й уперше за останні роки – в Гайсинському. Загалом в угіддях лісгоспів області налічили 25 лісових котів.

Харчуються дикі коти переважно птахами і гризунами, комахами і навіть зміями. Зовні вони відрізняються від домашніх котів, мають характерне забарвлення, досить великі розміри й більш виражені зуби-ікла. Довжина тіла – до 90 см, хвіст короткий,  притуплений і має темні смуги. Очі в таких котів блакитні або сірі. Відрізняються за забарвленням лісові й очеретяні коти.

"Це досить жорстокий хижак, нападає не лише на голубів чи інших птахів, а й на і ссавців, приміром, зайців. Веде переважно нічний спосіб життя. Я думаю, що збільшення кількості лісового кота може бути зумовлена зменшенням чисельності куниць, тхорів. Вони є їхніми конкурентами у харчовій базі. У нашому лісгоспі лісових котів зустрічають на території Широкогребельського, Хмільницького, Уладівського лісництв",  – розповідає мисливствознавець Хмільницького лісгоспу Володимир Ткач.

Селиться лісовий кіт у глухих дубових, дубово-грабових, букових і мішаних лісах, в очеретяних заростях, у чагарниках. Найчастіше оселю лаштує у дуплах дерев, кореневищах, старих норах тварин, на купах залежаного хмизу, вистилаючи кубло травою, листям, пухом птахів.