У Полтаві презентували концепцію реконструкції простору перед бібліотекою імені Котляревського (ЕСКІЗИ)

Презентація відбулася 14 вересня в Полтавській обласній науковій бібліотеці імені Івана Котляревського.

Проєктування реконструкції виконало ТОВ «Полтавпроект». Представник компанії Сергій Скляренко презентував концепцію оновленого простору перед бібліотекою.

Територію біля бібліотеки планують зонувати, щоб врахувати потреби людей, які відвідують цей простір:

«Умовно ми її розподіляємо на декілька зон. Це зона так званих івентів для проведення різноманітних заходів, це зона для активного відпочинку, а саме для скейтерів, і зона для загального відпочинку з головним ходом до приміщення бібліотеки».

Частину площі перед бібліотекою з боку вулиці Конституції планують облаштувати під зону для проведення заходів. Проєктанти пропонують використати наявне розпланування площі та ґанку у створенні простору для імпровізованої сцени. Цьому сприятиме висота самого ґанку. Окремо планують встановити місця для сидіння.

«Тут будуть розташовані трирівневі лави, на яких буде зручно сидіти і відвідувачам, і просто відпочивальникам. Це найбільш тіньова сторона цієї площі. На фасаді плануємо розміщення вуличного екрана розміром приблизно два на чотири метри. Простір доповнять додатковими підсвітками та аудіосистемою для проведення різних заходів».

На межі з вулицею Небесної Сотні планують створити розділення, яке частково поглинатиме шум дороги від простору перед бібліотекою:

«Оскільки тут досить жвавий рух, ми плануємо частково екранувати наш простір від проїжджої частини. Це чагарник-живопліт, який призначений для того, щоб прибрати певну пилову завісу, та додаткове озеленення у вигляді дерев для того, щоб збільшити кількість тіні на цій площі, оскільки вона достатньо зазнає нагріву від сонячного випромінювання».

З боку вул. Стрітенської проєктанти пропонують облаштувати зону для занять скейтбордингом.

«Це зона, яка призначена для скейтерів, а саме чаша-пул. Ми спеціально намагалися сховати її під землю, щоб не було виступаючих рам та елементів, мінімізувати будь-яке втручання у вже наявний вигляд цієї площі», – говорить Сергій Скляренко.

На ґанок будівлі бібліотеки планують розмістити елементи рейл, оллі-бокс і додаткову рампу-хвилю. Проєкт передбачає відновлення деяких пошкоджених елементів ґанку, зокрема на сходових частинах і в цокольній зоні.

«Центральним елементом площі є сухий пішохідний фонтан, який дозволяє водночас і знизити температуру на цій площі завдяки волозі, і водночас є окрасою цієї площі. У разі необхідності проведення якихось масових заходів фонтан можна вимикати й безпосередньо застосовувати площу як звичайну прохідну зону», – Сергій Скляренко.

Простір перед бібліотекою хочуть зробити доступним для маломобільних груп населення. Зі слів проєктанта, для цього планують прибрати сходи та пандус, а натомість створити плавний спуск по всій довжині ділянки. Також проєктувальники пропонують виконати контрастний розподіл покриття площі для того з використанням різних видів граніту.

«Виділення небезпечних зон навколо фонтану, навколо виходу на проїжджу частину і направляючу, яка буде виконана із колотого граніту, який тактильно буде відрізнятися від пиляного граніту основної площі», – каже Сергій Скляренко.

За проєктом, загальний вигляд центральної частини простору перед бібліотекою передбачає встановлення додаткового бордюру, який можна використати для зони відпочинку. Це будуть лави-накладки, які планують розмістити на бордюрі та на елементах ґанків.

Сергій Скляренко говорить, що на площі планують облаштувати додаткові поручні прохідної зони та місця відпочинку – лави та тіньову завісу від додаткового озеленення дерев.

Також проєктом передбачене розміщення модульних опор для додаткового освітлення. Їх інтегрують із системою відеонагляду та портами для заряджання гаджетів.