Відомо, як захистити свої фото на iPhone від сканування Apple

iTechua

Компанія Apple нещодавно вирішила співпрацювати зі спецслужбами, щоб убезпечити дітей від насильства. Для цього вони скануватимуть та аналізуватимуть фото користувачів iPhone, щоб виявити відповідний заборонений контент. Далі виявлені факти та власники цього контенту передаватимуться спецслужбам для подальшого розгляду.

Всі ці дії компанії суперечать її політиці, яка завжди захищала конфіденційність своїх користувачів. Але часи змінюються та вимоги до безпеки теж.

Багато хто вважає, що це лише перший крок у проникненні у приватне життя користувачів. Як сказав Едвард Сноуден – нічого не завадить Apple у майбутньому розширити межі стеження своїх користувачів. Компанія, у співпраці зі спецслужбами, підуть і надалі.

Звичайно, мало хто захоче, щоб стороння людина розглядала її фото, навіть якщо у них немає нічого забороненого. Це, як мінімум, грубе посягання на особистий простір людини. Щоб уберегти себе від несанкціонованого стеження, розглянемо, що можна зробити у цьому випадку. Про все по порядку.

Є такий вираз – обізнаний, отже, захищений. Тому пропонуємо для початку звернутися до термінології та технологій. Це допоможе нам краще зрозуміти, що планує зробити Apple на практиці та як себе від цього захистити.

Фото справді ніхто з фізичних осіб не дивитиметься. Наявність відповідного контенту відстежуватимуть спеціальні алгоритми та нейромережі (штучний інтелект). Нейромережі – це штучні інтелектуальні системи, принцип яких нагадує мозок людини.

Аналіз проходитиме суворо на самому пристрої за принципом роботи Siri, тобто принципом роботи штучного інтелекту.

Планується почати сканувати та аналізувати фото після виходу iOS 15, це приблизно наприкінці року.

Поки що Apple планує аналізувати фото лише користувачів зі Сполучених Штатів.

У телефоні буде така функція, скориставшись якою користувач заборонить аналізувати його фото.

Для того, щоб убезпечити свої фото від сканування, розберемо у деталях, які саме фото планує Apple аналізувати у майбутньому. Хоча нейромережі перевірятимуть фото лише на пристроях користувачів, під перевірку підпадатимуть лише фото, що знаходяться у «iCloud Фото». Ваш контент на телефоні ніхто не чіпатиме. Тобто, якщо ви нічого не зберігаєте в «Хмарі», то нічого й перевірятиме.

Якщо ж у Вас є фото, які зберігаються в «iCloud Фото», то краще подбати про них раніше, ніж чекати, поки Apple почне перевіряти користувачів iPhone з інших країн, можливо, навіть не попередивши.

iCloud Фото – це сервіс, що відповідає за розвантаження та зберігання фото, синхронізацію їх між усіма Вашими пристроями. Цей сервіс входить до складу цілої служби «iCloud», яка забезпечує своїми сервісами зберігання різноманітних інформації, резервних копій тощо. Оскільки під аналіз будуть підпадати лише файли «iCloud Фото», то й відключати потрібно лише цей сервіс, щоб ніхто не сканував Ваше фото.

Після відключення цього сервісу інші сервіси iCloud будуть працювати як і раніше. Збережені файли в «Хмарі» ніхто не чіпатиме, тому і відключати більше нічого не треба.

Відключати «iCloud Фото» потрібно у два етапи: Спершу перенести всі фото в інше сховище.

Далі вимкніть сам сервіс. Спочатку потрібно вивантажити фото із сервісу у свій телефон. Це потрібно зробити обов’язково, тому що якщо Ви їх залишите в сервісі і видаліть просто сам сервіс, то мережа Apple все одно зможе їх просканувати. Для цього Ви заходите у сервіс «iCloud Фото», ставите відмітку на фото та завантажуєте їх на iPhone. Потім усі фото в «Хмарі» видаляєте.

Збережені на телефоні фото можуть там залишатися в безпеці. Але вони забирають багато пам’яті телефону та обмежуються у доступі особисто для Вас. Щоб цього не робити, рекомендуємо скористатися подібним сервісом від розробника Google та зберігати фото там.

Сервіс Google Фото є аналогом iCloud Фото. Він має безкоштовне сховище об’ємом пам’яті 15 ГБ та платне – об’ємом 100 ГБ. Залежно від необхідності, Ви завантажуєте безкоштовний сервіс на телефон, або оформляєте підписку на платний ресурс. Завантаживши та пройшовши авторизацію в Google Фото, сміливо завантажуйте туди свої фото та користуйтеся всіма перевагами сервісу. Для більшої зручності використання у функціях сервісу налаштуйте автозавантаження фото.

Виконавши всі попередні дії, переходьте до видалення самого сервісу iCloud Фото. Для цього – в налаштуваннях натискаєте своє ім’я, потім відкриваєте iCloud і вибираєте в ньому вкладку Фото. У вікні відключаєте відповідний пункт. Потім натискаєте “Видалити з iPhone” і підтверджуєте цю дію. Не бійтеся цього робити, оригінали фотографій вже у Вас у телефоні.

Таким чином, після цих простих дій Ви стали більш захищеними від світових спецслужб. Хоча гарантії немає.

Оскільки для цього буде задіяний найрозумніший на сьогоднішній день штучний інтелект, то не виключено, що його нейромережа здатна аналізувати фото навіть після видалення частини «Хмари». Будемо сподіватись на краще.