Advertisement
UKR.NET новини +38 (044) 392-03-02 reklama@ukr.net
UKR.NET

До кінця 2022 року в Україні запрацює фінтех-пісочниця - інвестор sportbank та акціонер Parimatch Никита Ізмайлов

2022 жов

Нацбанк анонсував плани із запуску до кінця 2022 року фінтех-пісочниці, так званого безпечного місця, де компанії тестуватимуть свої нові продукти на обмеженій кількості клієнтів. Про це у своїй колонці на сайті Medium повідомляє інвестор sportbank та акціонер Parimatch Никита Ізмайлов.

Інвестор вважає, що фінтех-пісочниця в Україні простимулює розвиток інновацій і дозволить нашій країні стати в один ряд із тими країнами, які вже випробували такий майданчик.

«Пісочницею називають місце, де компанії можуть тестувати продукти та послуги щодо відносно невеликої кількості клієнтів. Важливо, що цей процес відбувається під контролем фінрегулятора. У разі України – це Нацбанк. Процедура така: до регулятора звертається фірма, яка хоче перевірити експериментальний сервіс. Він поки що не має аналогів, тому не існує нормативно-правових актів, які регулювали б його впровадження. Пісочниця дозволяє перевірити роботу нового сервісу, а регулятору продумати, яка йому потрібна підзаконна база», – пояснює акціонер Паріматч.

Підприємець упевнений, що такий майданчик дозволить учасникам фінтех-ринку продуктивно співпрацювати.

Подібні платформи запущені у понад 50 країнах світу (США, Канада, Австралія, Японія, Індонезія, Сінгапур та інші). Найперша з'явилася у Великій Британії у 2015 році. З того моменту до «пісочниці» прийняли 150 компаній, яким вдалося залучити інвестиції в 167 млн ​​доларів. У Японії "пісочниця" відкрита не тільки для місцевих компаній, а й для будь-яких інших. При цьому вона спрямована на розвиток нових технологій – блокчейна, штучного інтелекту в медицині, фінансах, транспорті», – повідомив інвестор sportbank.

Никита Ізмайлов наголошує, що робота «пісочниці» зможе підвищити якість послуг та знизити їхню вартість.

«Громадяни в Україні отримають сервіс нового рівня та за нижчою ціною. У той час як регулятор забезпечить дотримання прав споживачів та збереження даних. Компаніям фінтех-сектора «пісочниця» дозволить витрачати менше та швидше окупати проект. За статистикою підприємці, які перевіряли свої нові послуги або сервіси через «пісочницю», викликають значно більшу довіру в інвестора. Дослідження Світового банку показує, що участь у регуляторній пісочниці на 50% збільшує шанси залучити інвестиції», – повідомив акціонер Parimatch.

За його словами, досвід інших країн підтверджує, що участь у пісочницях призводить до зростання інвестицій у фінансову сферу та економіку країни.

«Які переваги такого майданчика в нашій країні? Перше. Взяти участь у пісочниці зможе будь-яка компанія з усього світу. Друге. Фінансові компанії зможуть тестувати революційні товари без ризику порушити закон. Третє. Нацбанк зможе під нові послуги одразу розробити підзаконні акти. Тим більше, що регулятор заклав впровадження фінтех-пісочниць до Стратегії розвитку фінансових технологій до 2025 року», - зазначив Никита Ізмайлов.

Акціонер Parimatch підкреслив, що вся сфера давно чекала на таке рішення національного фінансового регулятора.

«Запуск пісочниці ставить Україну в один ряд із країнами, які вже запустили подібні платформи. Вкрай важливий такий крок від Нацбанку під час війни, коли вітчизняний бізнес зазнає збитків. Країна фактично дає фінансовим компаніям шанс впроваджувати новітні технології, розвивати високотехнологічні проекти. Повністю підтримую створення «пісочниці» в Україні, як учасник фінтех-ринку в якості інвестора sportbank та акціонера Parimatch», – підсумував Никита Ізмайлов.

Всі матеріали в рубриці Новини компаній публікуються на правах реклами