Наука

Самці сумчастих мишей відмовилися від сну заради спаровування

26 янв•Nauka.ua

Самці сумчастих мишей у період розмноження стали менше спати і використали вільний від сну час на спаровування з більшою кількістю самок. Вчені вважають, що така поведінка дозволяє самцям залишити більше потомства, зважаючи на те, що вони помруть після першого ж шлюбного сезону. Про дослідження повідомляє Nature стаття науковців опублікована у журналі Current Biology

Сумчаста миша. Adam Fry / Alamy

👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!

Що відбувається зі сном сумчастих мишей у період розмноження?Самці сумчастих мишей (Antechinus що мешкають у Австралії, живуть здебільшого лише один рік, помираючи синхронно у кінці періоду розмноження в серпні. За останні тижні перед смертю вони інтенсивно спаровуються майже весь час, і як показало спостереження вчених Мельбурнського університету, навіть замість сну. Дослідники помістили 10 самців і 5 самок темної сумчастої миші (Antechinus swainsonii у різні клітки, спостерігаючи за здоров'ям тварин. З'ясувалося, що самці у шлюбний період починають спати на 20 відсотків менше, а один — на всі 50 відсотків. Протестувавши тварин спорідненого виду (A. agilis у дикій природі, науковці виявили, що самки також починають спати менше. Утім, можливо, це через те, що їх будять для спаровування самці.

Читайте еще