±-У віддаленому районі Західної Австралії виявлено найбільшу колонію нічних папуг (Pezoporus occidentalis), одного з найрідкісніших птахів у світі.
У нещодавно знайденій колонії налічується близько 50 особин, що більш ніж удвічі перевищує попередні оцінки популяції цих птахів, яких вважали вимерлими протягом десятиліть. Незважаючи на це відкриття, нічний папуга, як і раніше, перебуває під загрозою зникнення.
Дослідники використовували акустичні датчики і фотопастки для фіксації присутності папуг, і в 17 місцях були записані їхні нічні крики. Виявлення старих гнізд і пір'я підтвердило існування популяції, ожививши історії корінного народу Нгуруррпа про незвичайні звуки, якими лякали дітей. Ця співпраця між вченими та корінними жителями стала важливим кроком не тільки в збереженні рідкісного виду, а й у підтримці культурної спадщини регіону.
Папуги, які ведуть нічний спосіб життя, не мають хорошого нічного зору, що відрізняє їх від інших птахів, активних у темний час доби. Їхнє середовище існування сильно скоротилося через хижаків, таких як кішки, які загрожують популяції з початку європейської колонізації Австралії. Однак дінго, поїдаючи кішок, виступають несподіваними захисниками папуг.
Хоча нічні папуги захищені на цих територіях, загроза лісових пожеж залишається серйозною. Місцеві рейнджери проводять контрольовані випалювання для захисту колонії, знижуючи ризики пожеж, які можуть знищити рідкісний вид.