У Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику розповіли про поведінку та особливості довгохвостої синиці — малочисельного виду в період гніздування. У заповіднику зазначають, що цей птах найчастіше селиться у густих чагарниках і "майстерно будує своє кулеподібне гніздо, яке повністю повторює кольори та текстуру навколишньої рослинності" забезпечуючи надійне маскування від хижаків.
Восени, як уточнюють у заповіднику, територією проходить велика кількість цих птахів: "Довгохвості синиці рухаються дружними зграйками, наповнюючи простір мелодійними, дзвінкими голосами" Узимку вони приєднуються до змішаних зграй дрібних птахів і разом мандрують лісами у пошуках їжі.

У заповіднику наголошують, що довгохвості синиці є надзвичайно соціальними: "Це птахи, яких майже завжди можна побачити зграйками, а під час гніздування пара діє як злагоджена команда"
Нагадаємо, у Чорнобильському заповіднику знову помітили здичавілих корів і табун коней Пржевальського.