На Одещині мешкають кільчасті горлиці – свого роду рекордсмени серед птахів по розширенню свого ареалу і по плодючості. Це невеликий витончений птах з сімейства голубиних.
Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомляє еколог Іван Русєв.
Батьківщиною кільчастої горлиці вважається Індія, проте протягом XX століття вона поширилася дуже швидко та охопила величезний ареал – практично по всій Європі та центральній частині Азії.
«У наших південних районах Українського Причорномор’я, горлиця встигає зробити іноді до 5 кладок на рік (!). У кожній кладці є 2 білих овальних яйця. Самець охороняє самку до того моменту, поки вона не відкладе перше яйце, а потім переважно займається пошуками їжі. Інкубаційний період розвитку яєць становить до 18 днів», — розповідає Іван Русєв.
Кільчаста горлиця зазвичай живе поблизу людських поселень. Харчується цей птах, в основному, насінням культурних рослин. Також споживає ягоди, насіння бур’янів, різні відходи. Як правило, кільчасті горлиці складають постійну пару на весь сезон розмноження, а іноді залишаються разом і на все життя. Гніздиться цей птах у кронах дерев, на стовпах, карнизах будинків і різних несподіваних місцях. Гніздо зазвичай складається з гілочок, але іноді трапляються гнізда, складені з незвичайних матеріалів наприклад, дроту.