Люди вірять, що страх за своє життя змушує страусів ховати голову в пісок.
Як пише Live Science, ховати голову в пісок страуса змушує не страх. Науковці Смітсонівського національного зоопарку запевняють, що ці птахи доволі сильні та швидкі, вони можуть втекти від ворога і тактика "хованок" не для них.
Страуси легко розвивають швидкість до 70 км/год, тож можуть втекти від природних хижаків, зокрема гепардів, левів та леопардів, - зазначають вони.
Також вони можуть підіймати хмари пилу для маскування та щільно притискатися до землі, зливаючись із ландшафтом. Ба більше, у них дуже сильні ноги, вдаривши якими страуси можуть сильно поранити супротивника. Значна і вага дорослих особин - 130 кг, а також їхній зріст. Деякі з них виростають до трьох метрів вгору.
У пошуках відповіді на питання "чому страуси ховають голови в пісок", вчені пропонують звернути увагу на те, чим харчуються ці птахи.
Вони їдять жаб, мишей, комах, корінці кущів і дерев. Для цього їм треба нагнутися і відшукати здобич у землі. Тому в них невеликі голови, які легко проникають у верхні шари піску, трави. Вони в землі шукають їжу, - вказують фахівці.
Також вони нагадують, що на відміну від багатьох птахів, які будують гнізда, страуси риють неглибокі нори в піску або землі, щоб відкласти яйця. Обоє батьків чергують біля яєць, щоб вони були теплими.
Науковці роблять висновок, що переконання, в яке так довго вірили люди, про те, що страх змушує страусів занурювати голову в пісок - хибна думка.
Додамо, що страуси можуть жити в дикій природі до 40-45 років а в умовах розплідників або в неволі - до 60 років Страус є важливим символом у різних культурах, особливо в Африці та Австралії. Наприклад, страусове перо в Єгипті було символом правосуддя і правди (перо Маат), а в Південній Африці страус є символом сили і витривалості.