Полоз леопардовий (Zamenis situla — надзвичайно красива та рідкісна неотруйна змія, що має статус зникомого виду. В Україні цей плазун зустрічається в Криму, зокрема на південному узбережжі від Севастополя до масиву Кара-Даг.
Ареал полоза леопардового охоплює південь Апеннінського та Балканського півостровів, Малу Азію. В Україні змія поширена на півдні Кримського півострова, де населяє кам'янисті схили, зарослі грабом східним та дубом пухнастим, переважно на висоті до 300 м над рівнем моря, хоча трапляється і на висоті 600 м. Також, полоз леопардовий використовує як сховища пустоти під камінням, щілини в скелях, куртини чагарників та нори гризунів.
Чисельність та охоронаУ Криму полоз леопардовий є дуже рідкісним видом, який зустрічається не щороку, і лише на заповідних ділянках. До кінця 40-х років XX століття цей вид був звичайним, але з 70-х років його спостерігають лише раз на кілька років.
Полоз леопардовий занесений до Червоної книги України як зникомий вид. У Європі він охороняється Бернською конвенцією та занесений до Додатка II цієї конвенції як вид,
що підлягає особливій охороні. Окремі популяції охороняються в Ялтинському гірсько-лісовому і Карадазькому заповідниках, а також у заповіднику "Мис Мартьян".
Біологія та спосіб життяПолоз леопардовий з'являється після зимівлі у другій половині квітня, а восени ховається не раніше середини листопада. У теплу пору року веде нічний спосіб життя. Шлюбний період відбувається у травні, а в червні-липні самиця відкладає 2-5 яєць. Статева зрілість настає на другому році життя. Харчується дрібними ссавцями (гризунами, землерийки), птахами та їх яйцями, а також ящірками.
Причини зникненняОсновними причинами зменшення чисельності полоза леопардового є:
- зникнення типових біотопів внаслідок будівництва та розорювання земель під сади та виноградники;
- безпосереднє знищення людиною;
- вилов для утримання у неволі любителями;
- низька плодючість;
- мала рухливість;
- зменшення чисельності мишоподібних гризунів.
Раніше "Телеграф" розповідав, що у Криму зникає один з найбільших хижих птахів світу. Цей вид гніздиться виключно у гірських районах.