Наука

В Україні може бути вдвічі менше рисей, ніж вважалося: зоолог пояснив, як хижаки "обманюють" статистику

30 бер•ТСН

Реальна чисельність популяції в Україні рисі — найбільшої кішки Карпат — може бути суттєво меншою, ніж «офіційна статистика».

Про це вінтерв’ю РБК-Україна розповів зоолог, учасник антарктичних експедицій та менеджер проєктів «Рідкісні види» Всесвітнього фонду природи WWF-Україна Ігор Дикий.

Навіщо рисі ходять «за кордон»Експерт розповів, що зараз у рисі — найбільшої кішки Карпат — саме сезон парування.

Реклама

«Вони активно пересуваються, можуть проходити більш як 20 кілометрів», — поділився Дикий.

Читайте також

  • Дата публікації 14:30, 30.09.25 Категорія Київ Кількість переглядів 2788 Під Чорнобилем до фотопастки потрапив рідкісний хижак Автор публікації

    Світлана Несчетна

Зоолог уточнив, що спеціалісти відстежують тварин за допомогою фотопасток.

«І бачимо, що окремі самці переходять від нас у Словаччину та Польщу. Потім — вертаються», — констатув зоолог.

Скільки цих хижаків в УкраїніЗгідно з деякими офіційними підрахунками, у Карпатах нині — близько 400 рисей. Ще близько 100 — мешкають на Поліссі.

Реклама

Водночас Дикий визнав, що це — лише «умовні цифри».

«Ми зараз на стадії визначення реальної чисельності популяції», — додав спеціаліст.

Дикий розповів, що раніше «кожен єгер рахував особин на своїй території».

«Тепер ми дійшли до висновку, що потрібно проводити синхронний моніторинг, бо рись проходить багато кілометрів, перетинаючи різні території. І може виникнути ризик підрахувати одну й ту саму особину кілька разів», — пояснив зоолог.

Реклама

Отже, за його словами, «дані про 500 рисей є приблизними».

Чому кількість тварин можуть перебільшуватиДикий повідомив, що нині фахівці проводять «детерміністичний моніторинг рисі в Ужанському національному природному парку — на території так званого тристороннього транскордонного резервату (заповідної території між Україною, Словаччиною і Польщею)».

«Виявили, що кілька самців під час сезону постійно переміщуються між цими територіями у пошуках самок», — поділився науковець.

Експерт додав, що якби на цих тварин не було «паспортів» (фотографій їхнього рисунку з двох боків тіла), можна було б подумати, що «у нас багато рисей».

Реклама

Тобто одну й ту саму особину можна було б рахувати по кілька разів.

«Але по факту — це лише три рисі самця, які постійно мігрують в пошуках самки і всюди залишають сліди», — пояснив Дикий.

За словами зоолога, часто буває також, що «лісівники рахують рисей за старою методикою — по слідах на снігу».

«Насправді, це може бути, що один і той самий самець мітить територію. У підсумку може виявитись, що в Україні не 500 рисей, а 250-300», — підсумував експерт.

Реклама

Нагадаємо, на території Національного природного парку «Сколівські Бескиди» науковці зафіксували за допомогою фотопастки рись з дитинчам Це один із найрідкісніших хижаків, що занесені до Червоної книги України.

Читайте також

рис, Вовк, фонд

Читайте ще