Юна морська слониха вирішила відпочити неподалік станції «Вернадського» в Антарктиді та потрапила в об'єктив фотокамери українських полярників.
Фото авторства Сергія Глотова опублікували на сторінці Національного антарктичного наукового центру.Полярники розповідають, що це рідкісне явище, адже молоді морські слони збираються зазвичай північніше, в районі американської станції «Palmer».
Ця станція знаходиться досить далеко від української. Відстань між ними складає понад 53 кілометри.
Морські слони – справжні велетні. Дорослий самець може досягати до 4,5-5 метрів довжини, а його вага складатиме від 1 500 до 3 500 кг.
У повсякденному житті морські слони, на відміну від інших видів ластоногих, обирають стабільність. Вони або місяцями вилежуються на узбережжі океану, або йдуть на тривалі підводні полювання. Цікаво, що під час морських подорожей ці тварини можуть занурюватися на сотні метрів вглиб (від 300 до 500 метрів).
Дорослі самці та самиці виходять на сушу для розмноження в період весни в південній півкулі. Це відбувається на північ від Антарктики, на островах Субантарктики.
Процес загравання морського слона до потенційної партнерки виглядає вражаюче: вони видають гучні звуки, можуть ставати на задні ласти (які є більш розвинуті і сильні, ніж передні), піднімаючи майже третину свого чималого тулуба. Більше того, якщо два самці вирішують позмагатися за самок, починається двобій.
Ось так морські слони борються за продовження роду. І не даремно! Через здатність накопичувати жир, ці тварини зазнали варварського переслідування наприкінці 19 – початку 20 століття. Антарктичні звіробої відловлювали морських слонів не зважаючи на їхню стать та вік. Згодом були введені правила, які дозволяли вилов лише дорослих самців. Тільки запровадження штучних жирів у промисловості врятувало цих ластоногих від повного знищення.
Зараз популяція морських слонів поступово відновлюється, втім цей вид тварин все ж зберігає охоронний статус.