Незважаючи на те, що Apple голосно заявляє про те, що дбає про приватність своїх користувачів, багато налаштувань iOS за замовчуванням свідчать про протилежне.
На щастя, все це досить легко виправити.
Крім загальновідомих налаштувань конфіденційності, є кілька менш відомих, які можуть додатково захистити вашу особисту інформацію.
На те, щоб здійснити всі ці дії, у вас піде не більше кількох хвилин.
Переконайтеся в цьому самі.
Вимкніть «розширений візуальний пошук» у фотографіяхЗ виходом iOS 18 Apple представила функцію «Вдосконалений візуальний пошук», покликану поліпшити пошук за фотографіями шляхом зіставлення їх з глобальним індексом, який веде Apple.
Хоча це може полегшити пошук зображень, це також означає, що ваші фотографії та пов’язані з ними дані за замовчуванням передаються Apple.
Захисники конфіденційності висловлюють стурбованість з приводу можливого розкриття конфіденційної інформації за допомогою цієї функції. Складно уявити собі, щоб Apple комусь передавала ваші фото, але компанія, наприклад, може навчати на їхній основі штучний інтелект.
Можливо,
ви не проти, але багатьом така ідея не припаде до смаку.
Читайте також:
Не поспішайте купувати новий айфон. 10 простих способів звільнити пам’ять на Apple iPhone Щоб відключити «Розширений візуальний пошук», виконайте такі дії:
- Відкрийте додаток «Налаштування» на iPhone.
- Прокрутіть униз і натисніть на «Фото».
- Знайдіть пункт «Розширений візуальний пошук» і вимкніть його.
Увімкніть режим блокування для підвищення безпекиРежим блокування, що з’явився ще кілька років тому в iOS 16, пропонує екстремальний рівень безпеки для користувачів, які можуть піддатися складним кібератакам.
Під час його активації обмежуються деякі функції для зменшення потенційних вразливостей, наприклад блокується більшість вкладень повідомлень, вимикаються складні веб-технології, обмежуються вхідні запрошення та запити на обслуговування.
Щоб увімкнути режим блокування, виконайте такі дії:
Читайте також:
ТОП-5 неймовірно простих способів захистити смартфон від холоду
- Перейдіть у розділ «Налаштування» > «Конфіденційність і безпека».
- Прокрутіть сторінку в самий низ і натисніть на Режим блокування.
- Натисніть Увімкнути режим блокування, а потім натисніть Увімкнути та перезавантажити.
Звісно, використовувати його постійно, найімовірніше, безглуздо і не дуже зручно. Але в певні моменти він зможе заспокоїти ваші нерви.
Використовуйте функцію «Приховати мою пошту» для захисту своєї особистостіАдже ви часто стикалися з тим, що під час реєстрації на якомусь сервісі від вас вимагають адресу електронної пошти. І небезпека навіть не в тому, що потім на цю адресу валиться спам, а в тому, що ця адреса може допомогти відстежувати вас.
Багато користувачів спеціально заводять «сміттєві» скриньки для реєстрації на різних сервісах. Але Apple у властивій їй манері пропонує більш зручне рішення.
Функція Apple «Приховати мою пошту» дає змогу створювати унікальні, випадкові адреси електронної пошти, які пересилаються у вашу особисту поштову скриньку.
Це дає змогу підписуватися на послуги або розсилки, не розкриваючи свою реальну адресу електронної пошти, у такий спосіб знижуючи ризик спаму і зберігаючи конфіденційність.
Читайте також:
ТОП-5 способів прискорити ваш iPhone, не докладаючи особливих зусиль Щоб скористатися функцією «Приховати мій e-mail», виконайте такі дії:
- Перейдіть у розділ «Налаштування» > [Ваше ім'я] > iCloud.
- Натисніть на пункт «Приховати мою електронну пошту».
- Натисніть пункт Створити нову адресу та дотримуйтесь підказок, щоб згенерувати випадкову адресу електронної пошти.
Перегляньте звіти про конфіденційність додатківА ось це вже більш серйозний пункт.
iOS надає звіт про конфіденційність застосунків, у якому можна дізнатися, як часто застосунки отримують доступ до конфіденційної інформації, як-от ваше місце розташування, фотографії, камера, мікрофон і контакти.
Регулярний перегляд цього звіту допоможе вам виявити додатки, які можуть перевищувати свої повноваження.
Адже ви часто встановлюєте нові додатки, не вчитуючись у те, які дозволи вони просять?
А пізніше з’ясовується, що якась безневинна гра або застосунок кінотеатру має доступ до вашого місця розташування тощо.
Читайте також:
ТОП-5 секретів Android, які допоможуть вам прокачати свій смартфон Щоб отримати доступ до звіту про конфіденційність додатків, виконайте такі дії:
- Відкрийте Налаштування > Конфіденційність і безпека.
- Прокрутіть униз і натисніть на App Privacy Report.
- Якщо цей пункт ще не ввімкнено, натисніть Увімкнути звіт про конфіденційність додатків.
Контролюйте дозволи Bluetooth і Wi-FiДеякі додатки можуть запитувати доступ до мереж Bluetooth або Wi-Fi, які можуть використовуватися для визначення вашого місця розташування або відстеження ваших дій без вашої явної згоди. Схема виглядає дуже навороченою, ніби зі шпигунських фільмів, але давайте не будемо скидати цю небезпеку з рахунків.
Обмеження дозволів додатків на доступ до Bluetooth і Wi-Fi може підвищити рівень конфіденційності.
Щоб керувати цими дозволами, виконайте такі дії:
- Перейдіть у розділ «Налаштування» > «Конфіденційність і безпека».
- Натисніть на Bluetooth і перегляньте список додатків із доступом.
- Вимкніть доступ для всіх додатків, яким не потрібна функція Bluetooth.
- Поверніться в розділ Конфіденційність і безпека та натисніть на пункт Локальна мережа.
- Перегляньте та налаштуйте дозволи для додатків, які запитували доступ до локальної мережі.
Читайте також: