Осінній ліс у Чорнобильському заповіднику наповнився ревом благородних оленів. У тварин триває період гону — час розмноження, коли самці змагаються за самиць і позначають свої території.
Про це йдеться у повідомленні Чорнобильського Радіаційно-екологічного Біосферного заповідника.
Реклама
Пік активності оленів припадає на звичний для цього виду осінній період. Визначити початок гону можна не лише за характерним ревом самців. Про нього також свідчать так звані гонні ямки — заглиблення в землі, які тварини залишають за допомогою копит і рогів.
Реклама
Для фахівців період гону є важливим і з наукової точки зору. Спостерігаючи за самцями, їхньою активністю, віком та розмірами гаремів, дослідники можуть оцінювати стан популяції та орієнтовну чисельність тварин.
Після складної зимиНа стан популяції оленів вплинули й непрості умови минулої зими. Через наст тваринам було складніше пересуватися та добувати корм, а ризик загибелі від вовків зріс. Додаткову небезпеку становили дротяні огорожі.
Складна зимівля позначилася і на кількості телят. Водночас цьогорічні спостереження показують,
що частина оленів увійшла в період гону в хорошому фізичному стані та має достатні жирові запаси.
За даними спостережень, у 2026 році середня щільність оленів у заповіднику становить трохи менше ніж 10 тварин на 1000 гектарів. Загальну чисельність популяції оцінюють приблизно у 2,4 тисячі особин
Реклама
У заповіднику помітили знайомих самцівПід час цьогорічного гону дослідникам вдалося зустріти тварин, яких вони вже спостерігали раніше. Окремих самців можна впізнати за характерними рогами.
Серед них — головний бик одного з риковищ неподалік села Запілля. Після купання в багнюці його шерсть набуває майже чорного кольору. Такі процедури є частиною поведінки тварин під час гону.
«Такі “ванни” допомагають оленям маркувати територію риковища та залишати інформацію про себе», — зазначає Сергій Жила.
Головні самці зазвичай тримаються в центрі риковища, поруч із самицями та іншими биками. Тому непомітно наблизитися до них непросто. Під час реву тварина витрачає значну кількість енергії: бик може стояти з широко відкритою пащею та висунутим язиком.
Реклама
У гону беруть участь молодші самці
Цьогоріч фахівці також звернули увагу на участь у гону середньовікових самців. За попередніми спостереженнями, раніше такої особливості не фіксували.
Це може вказувати на зміни у віковій структурі популяції. Зокрема, дослідники припускають, що на неї могли вплинути втрати великих тварин в умовах війни.
Самиці в цей час поводяться інакше. Вони значно більше часу витрачають на харчування, накопичуючи ресурси перед зимою та майбутньою вагітністю.
«А самки в цей період живуть зовсім іншим ритмом», — розповідає фотограф.
Особливо помітні серед них самиці, які цього року не мали телят. Вони не витрачали енергію на вигодовування потомства, тож можуть більше ресурсів спрямовувати на підготовку до наступного сезону.
Нагадаємо у Чорнобильській зоні відчуження зафіксували ксилокопу — одну з найбільших бджіл Європи. Вона має чорне тіло та великі крила з фіолетово-синім відблиском. В Україні цей вид вважається вразливим. Попри значні розміри, ксилокопа не становить особливої небезпеки для людей і зазвичай не проявляє агресії без причини.
Читайте також
-

Дата публікації 16:
58, 15.09.26 Категорія Укрaїнa Кількість переглядів 1817 Їх завезли до Чорнобиля після катастрофи: вчені вражені тим, що сталося з рідкісними тваринами Автор публікації

Ірина Ігнатова
-

Дата публікації 09:30, 26.09.26 Категорія Дім Кількість переглядів 99 Як доглядати за морозниками восени для розкішного цвітіння: 5 простих справ на вересень Автор публікації

Катерина Труш
-

Дата публікації 10:45, 10.09.26 Категорія Різне Кількість переглядів 1119 Осінній догляд за смородиною: як захистити кущі від хвороб і шкідників Автор публікації

Ганна Носова
-

Дата публікації 12:29, 15.09.26 Категорія Гроші Кількість переглядів 2447 Які продукти найбільше здорожчають восени 2026 року Автор публікації

Ганна Носова